Valoare si durabilitate pentru casele de patrimoniu

casa_tigla.jpg

Multe case si cladiri istorice, de patrimoniu, din centrele oraselor, au în comun aceeasi caracteristica speciala: frumoasele acoperisuri ceramice care se disting atât prin design – acoperis înclinat deosebit de spectaculos, cât si prin coloritul rosu caramiziu, care da personalitate atât caselor, cât si zonelor. Renovarea lor ar putea face ca turismul sa devina un adevarat motor al economiei românesti.


Ion Diamandi Tondach România participa activ la programele de renovare si restaurarea monumentelor istorice, detinând toate solutiile în acest sens, si anume: tigla solzi, tigla solzi cu vârf ascutit sau Gothic, tigla solzi monumente istorice, tigla mur, precum si cea de tip olan.


Conform legislatiei în vigoare, restaurarea cladirilor de patrimoniu trebuie facuta, însa, cu aceleasi materiale folosite initial la constructie si finisare.


Muzeul de Arta Medievala din Bucuresti

Aproape de Gara Baneasa, ferita de praful bulevardului si vecina cu Muzeul „Nicolae Minovici”, se ascunde o casa-muzeu, unica în peisajul arhitectural al Bucurestilor, fiind construit în stil Tudor, asa-zisul stil gotic englezesc de secol XV, cu insertii ale stilului normand.


Este o casa-monument arhitectonic, clasa A, ridicata si finisata în 1942 de catre mesteri italieni, francezi, nemti sau austrieci. Pentru aceasta, ing. Furnica-Minovici a adunat mai întâi obiectele. Muzeul a necesitat renovare, în special în ceea ce priveste acoperisul, ale carui tigle ceramice se potrivesc perfect cu caramizile, piatra si grinzile de lemn care se regasesc în arhitectura casei. Din nou Tondach România s-a implicat, solutia fiind reprezentata de tigla tip solzi.


Bisericile fortificate din Transilvania


Un important proiect pentru prezervarea cladirilor si împrejurimilor a 18 biserici medievale fortificate din Transilvania, folosindu-se tehnicile si traditiile locale, este în curs de desfaurare.


Implementarea proiectului este suportata de Guvernul german prin Ministerul Culturii si Mediului din aceasta tara. Proiectul implica renovari, reabilitari, restaurari si reparari ale elementelor degradate ale cladirilor, precum si amenajari interioare si exterioare.


La terminarea proiectului se vor face oferte pentru tururi ghidate prin sat si prin fortificatie, propuneri de trasee, închirieri camere de oaspeti etc.


Renovarea si restaurarea acoperisurilor, elemente de arhitectura si constructie deosebit de importante pentru aceste cladiri, este asigurata de TONDACH România, care livreaza tiglele ceramice si asigura realizarea lucrarilor.


Ca si solutii, au fost folosite olanele Libertas (Dealu Frumos, foto), tigla solzi Cedonia (Messendorf si Crit) si sigla solzi Clasic Sibiu (Stejari).

 dealu_frumos.jpg

  Sursa: Romania Libera, Domus Util 23 noiembrie 2012, pag 5